lauantai 13. tammikuuta 2018

Kristallipullat, Sokerihuurteiset Frozen pullat

Hei äiti! 
- No
 - Voisiksie leipoa niitä kristallipullia.
 - Jo vain


On mukava, kun voi pienillä asioilla täyttää lasten toiveita. Perjantaina, kun koululaisten työviikko on takana on mukava jollain tapaa tavallaan palkita aherruksesta ja juhlistaa viikonlopun alkua.

Aika monesti perjantai on siivouspäivä. Siivouksen jälkeen onkin mukava kääntää keittö mullin mallin ja leipoa. Kristallipullia olen tehnyt pari kertaa aijemmin ja  raati on ottanut ne hyvin vastaan. Kristallipullien ohjeita löytyy netistä paljon. Mie olen todennu pirkan ohjeen hyväksi ja toimivaksi Täältä  pääset Pirkan alkuperäiseen ohjeeseen.

Tämä minun taikina poikkeaa vähän alkuperäisestä:  Pullataikinan teen vetteen ja käytän kuivahiivaa. Kristallipullien ohje hieman poikkeaa peruspullataikinasta. Sokerin ja rasvan määrä on pienempi. Hyvä niin, sillä nämä maistuvat tosi makealta.

Kristallipullat

1/2 litraa vettä ( 42*C)
2 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
n 14 dl vehnäjauhoja
150 g sulaa tai pehmeää voita

Mittaa kulhoon esim. puolet jauhoista, sokeri, kardemumma, suola ja kuivahiiva ja sekoita. 
Kaada joukkoon lämmin vesi ( 42*C). Hiukan lämpimämpi kuin oma käsi. Sitten vain yleiskone pyörimään.
Lisää kananmuna ja jatka vaivaamista
Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja loppu vaiheessa lisää sula tai pehmeä voi. Rasvan lisäämisen jälkeen voi joutua vähän lisäämään jauhoja, että taikina ottaa ns. rasvan kiinni. 
Taikinaa vaivaan niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoilta ja tunnustelen sorimilla taikinaa, jos se ei ns. takerru sormiin on taikina hyvä.
Valmis taikina saa levätä noin 30 min. 

Täytteen ainekset

n. 100 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria

Voin voi pehmentää mikrossa ja aika useinhan siinä käy niin, että ylihän se menee. Häätyy kytätä ettei voi pehmene liikaa. Mittaa valmiiksi sokeri ja vaniljasokeri omaan astiaan. 

Kohonnut taikina jaetaan kahtia. Taikina palat kaulitaan levyiksi n. 40 cm * 40 cm.  Ihan niin, kuin valmistaisit kierrepullia tai korvapuusteja. Levitä toiseen puoleen puolet pehmeästä voista ja päälle puolet sokeriseoksesta. Käännä toinen puoli  päälle. Leikkaa levy parin sentin suikaleiksi ja kiepauta suikleet kierrepulliksi. 
Anna pullien kohota pellillä noin. 1/2 tuntia. Paista uunissa 225* C ja noin 10 min. 
Anna valmiiden pullien jäähtyä. 


Valmista tuli 
Kyllähän nämä sen loppustailauksen tarvii


Pinnalle

50 g sulaa voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita sokerit keskenään.
Sulata voi.
Sivele pullien päälle sulaa voita ja dippaa pullat sokerissa. Näin saat pullien päälle kauniin kristallisen pinnan.



Kristallipullien nimi tulee varmaan juuri tuosta kristallin kiiltoa muistuttavasta pinnasta. Nämä sopii hyvin tarjottavaksi vaikka lasten frozen synttäreille tuomaan huurteisten pullien tuntua. Lumihuurteiset pullat maistuvat varmaan niin  perheen pienimmelle, kuin isoimmille herkuttelijoille. Sokeri kuorrutteeseenhan voi lisätä vaikka hippusen kanelia, jos on oikein kanelin ystävä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei Kylläpä on vierähtänyt tovi edellisestä. Täytynee alkaa virittelemään tätä blogia uudelleen henkiin uusilla aatteilla ja tuulilla. Ki...