SaISKO OLLA TUORETTA PATALEIPÄÄ
Leivon leivon leipäsiä. On tehty nyt pataleipää pitkästä aikaa. Onneksi oli viikonloppu, kun leipä oli kaapista loppu. Enkä kehanu lähteä kauppaan ja mietin, että kaivanko leipäkonneen kaapista vai mitä teen. Sitten muisin pataleivän. Illalla tehdään taikina ja annetaan sen kohota yön yli. Aamulla pienellä vaivalla saapi tuoretta leipää.
PATALEIPÄ
7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3,5 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi 42*c. Vaivaa taikina sekaisin ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli.
Aamulla kippaa taikina jauhoitetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Mie en vaivanut ennää aamulla, vaan muotoilin pyöreäksi leiväksi.
Pistin kulhon päälle ja annoin kohota vielä sen aikaa, kun uuni lämpeni.
Laita kannellinen pata uuniin ja uuni lämpenemään 225*C. Kun uuni on lämmin ota pata pois uunista. Öljyä padan pohja ja reunat. Laita leipä pataan.
Kansi kiinni ja pata uuniin ensin paistellaan 30 min ja sitten otetaan kansi pois ja paistellaan vielä 15 min. Avot valmista ihanaa leipää.
Pistin kulhon päälle ja annoin kohota vielä sen aikaa, kun uuni lämpeni.
Pataleipä on hyvän näköinen, kuori on mahtavan rapsakka ja maku kyllä ihan huippu. Kotiraatin mielestä ehkä parasta minun tekemää leipää. Aika äkkiä tämä kyllä katosiki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti