tiistai 30. tammikuuta 2018

PERINTEINEN LIHAKEITTO JA PANNARIA


Keskiviikkona keitto keitettiin. Maanantai on hyvä päivä käyä kaupassa, jos tykkää bongata halvennettua ruokaa. No en mie niitä niin kyttää, mutta jos sattuu, että lihapaketin päällä on -30% lappun niin kyllä se sujahtaa helposti ommaan ostoskorriin. Niin kävi nytki. Sehän tarkotti sitten sitä, että sitä häätyy keittää oikea lihakeitto. 

Lihan voi keittää hyvin kypsäksi vaikka edellisenä iltana. Ensin keitethään liha kunnola kypsäksi. Lihaköntti kattilaan ja siihen vettä niin paljon, että liha peittyy voipi laittaa vähän reilummasti. Liemen sekkaan mausteita oman maun mukkaan. Mie laitoin sipulin, porkkanan, laakerinlehen, kokonaisia valko- ja maustepippuria. Sitten ootehlaan, että neste alkaa kiehua. Tässä vaiheessa pinnalle nousee vaahtoa, joka on kyllä hyvä kerätä pois. Kun vaahto on kuorittu lissään suolan 2-3 tl.  Suolan määrää kannattaa maistella ja sitä voi lisätä, jos tuntuu ettei keitossa ole makua. Hauduta miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Liha on kypsää, kun se irtoaa aivan, kuten nyhtöpossu. Liha kannattaa nyhtää vähän lämpimänä se lähtee helposti irti. 


Ota liha pois kattilasta ja siivilöi liemestä ns. näkyvät mausteet pois. Lihan keitinliemi otettaan talteen eli laita se kattilaan takaisin. Lihakeitto ei minusta kaipaa lihaliemikuutiota, vaan hyvän maun tuo just tuo lihan keitinlimi. Kuori ja pilkot perunat ja porkkanat. ( 5-7 pottua, 2-3 porkkana, sipuliaki sais olla, mutta meilä niitten ei kestä näkyä)


 Muitaki kaskviksia voi laittaa ihan oma maun mukkaan. Revi myös liha pieniksi.  Mie olen niin nipo, että otan ne kaikki lihan nitkahleet pois ne mennee Valkon kuppiin. 



Laita pilkotut kasvikset ja liha kattilaan ja keitä keitto kypsäksi. Muista tarkistaa maku. Lisää suolaa, jos on tarvis. Lissää lopussa persiljaa tulleepi sievän näkönen keitto. 




Lihakeitto ei ole meän perheen suosikkiruoka, mutta upposi kyllä lapsille hyvin. Mie tehin keiton jälkkäriksi vielä pannarin. Pannari on kyllä arjen pelastaja se on hyvä hätävara, jos tullee vieraita, herkullinen iltapala tai välipala. Pakkasessa olikin edellisestä kakun leipomisesta jääny kermavaahtoa, joten nyt on hyvä tilaisuus käyttää se pannarin kylkiäisenä. 



Maailman parhaan pannarin ohje on peräisin minun omalta äidiltä.  

Maailman paras pannari


Reilu 4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhoja
1tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g voita

Yhistä kuivataihneet kulhhoon ja lisää joukkoon kanamunat ja maito. Vispaa niin, että tulee tasainen taikina. Lisää sula voi ja sekoita. Anna taikinan levähtää ainaki 30 min.  Paista uunissa 225*c n. 20-25 minuuttia pannari on valmis, kun se on kauniin kullanruskea




Anna pannarin hiukan jähtyä ja tarjoa hillon ja kermavaahon kanssa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei Kylläpä on vierähtänyt tovi edellisestä. Täytynee alkaa virittelemään tätä blogia uudelleen henkiin uusilla aatteilla ja tuulilla. Ki...