Hei. Tuo leivinuuni on ihan paras paikka paistaa leipää. Leipää tullee leivottua oikeastaan liian harvoin. Ite tehty leipä tulee kuitenkin aika vaivattomasti. Mie ruukaan tehä leipään vähänniinko semmosen pikajuuren. Sattupa tämän leipä satsin kanssa niin, että tein tuon ns. leipävellin tekkeytyyn ja eltasin uunin niin kuumaksi, että se oli liian kuuma leivänpaistamiseen vielä iltasellakin. Mie pukkasin vellin kulhoinen jääkaappiin ja aattelin, että kokkeilempa mitä sittä tullee, jos paistan sen seuraavana päivänä.
Kannatti sillä leivästä tuli ihan huippuhyvän makuinen.
Tässäpä taas suuntaa antava ohje
Leipävelli
n. 1 1/2 dl Ruisjauhoja
1 dl vehnäleseitä
vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1/2 l vettä
Mittaa kulhoon ruisjauho, vehnälese, vehnäjauhoja ja kuivahiiva.
Kaada sekaan vettä (42*) sekoita ainekset sekaisin, niin, että muodostuu löysä vähän niin, kuin velli.
Laita kansi päälle tai peitä jollain muulla tapaa. Saapi antaa pulputella ihan rauhassa. Mie siirsin taikinan jääkaappiin varmaan neljän tunnin jälkeen.
Parin tunnin päästä tai jopa seuraavana aamuna lisätään loput ainekset
Lisää leipään vielä nämä
n. 1-2 rkl siirappia
2-3 tl suolaa
Vehnäjauhoja
sen verran, kun kone vaivaa ja taikina irtoaa kulhonreunoilta on taikina minusta sopivaa.
Leivo taikinasta limppuja, reikäleipiä tai vaikka sämpylöitä.
Mulla oli leivinuunin lämpö noin. 200*
Paistellaan, kunnes ovat kauniin värisiä ja kun leivän pohjaan koputtaa kuuluu semmonen kumea ääni, niin leipä on valmista.
Taikinasta tulee kaksi leipää.
Häätyy kyllä sanoa, että tuo leivinuunin arina antaa aivan oman maun leivälle ja jotenki nyt onnistu maku vaikka reikäleipä ei niin pyöreä olekkaan.
Naurava leipä, kukapa se maltaa ootella, että leipä jähtyy ennen ko leikkaa eka siivun. Kantapala häätyy syä salaa, että saa sen itelle. Voita päälle ja nam
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti