Minusta omenat on semmoinen syksyinen juttu. Vaikka kauppojen hedelmäosastolla on omenaa saatavilla läpivuoden, niin jotenkin tämän punaposkinen kaunis omena kuuluu syksyyn.
Omenapiirakka onkin, joka syksyinen leivonnainen. Omenapaistos ihan yksinkertaisuudessaan on minun suosikki vaniljajäätelön kera. Nyt kuitenkin päätin yhdistää kolme asiaa tässä piirakassa. Muropohja, omenapaistos sekä muru.
Vähän työhläämpi piirakka, mutta mie tykkäsin ja piimäsuillekin näytti maistuvan.
Omenapiirakka
Pohja:
100g voita
1 dl ruokosokeria
1 muna
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää jokkoon kananmuna ja lopuksi kuivataineet. Taputtele taikina piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan halkaisija oli mulla 26cm. Irtopohjavuokaan pohjalle leivinpaperi muuten ei vuokaa tarvitse voidella.
Laita piirakka jääkaappiin odottamaan uunia.
Omentäyte
3-4 omenaa
1dl ruokosokeria
1 tl kanelia
Kuori ja pilkot omenat kattilaan .Lisää sokeri ja kaneli.
Hauduta miedolla lämmöllä n. 5-10 min. Saa vähän jäähtyä.
Muru
50g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 - 2 dl vehnäjauhoja
Lisää ainesosat kattilaan ja sekoita, niin kauan, että on semmonen murunen. Tämä osan voi tehdä myös nyppimällä. Itse tykkään tehä tämän kattilassa ei tarvi sotkea käsiä. Vähempiki murua riittäis, mutta mie tykkäsin, että tätä oli paljon.
Nyt on kaikki osat valmiina.
Esipaista piirakkapohjaa uunissa 200*C n. 10 min.
Lisää piirakan päälle omenapaistos
Sitten vielä muru
Ja ei muuta, kuin uuniin. Paista, kunnes kauniin värinen
Valmista tuli ei ihan vartissa, mutta kuitenkin.
Malta hetki
Leikkaa pala ja kaveriksi pehmeää vaniljavaahtoa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti