torstai 28. syyskuuta 2017

Pitsaperjantai


PIZZAPERJANTAI


Ihanan leppoisaa perjantaita. Leivinuunissa loimottaa tuli. Tänään leivotaan pizzaa. Ulkona on niin kylmä, että häätyy alkaa pirtin lämmitykseen. Siinäpä ne samassa tullee pitsatki. Eipä sen parempaa pitsan paistopaikkaa olekkaan, kuin oikea leivinuunin arina ainakaan meillä. 


 Pitsaa varten lämmitän uuni vähän yli 300* aikalailla 330*. Viimisseen pesälliseen laitan vähän kuusta sekkaan. Kuusi kuulemma kuumentaa arinaa kuumaksi sannoo minun vanha täti ja mie sitä olen uskonu. Minusta on joskus mukava tehä asioita ns. vanhanaikasesti.

 Aika monesti olen pitsapohjat käräyttäny niin lahjakkaasti, että niitä ei ole pystyny syöhmään. Mustia ko hiilet. Arinalle kannattaa heittää hyppysellinen jauhoja ja, jos jauhot vielä kipinöi niin häätyy vielä ootella. Sittenko jauhot ei ennää kipinöi, siis tanssi niin arina on sopiva pitsan paistoon.


Tässä on minun suuntaa antava pitsapohja. Häätyy ens kerrala mitata ainekset kunnolla, niin saan tänne laitettua tarkemman ohjeen. Tykkään joskus kikkailla keittiössä ja siksi teen pitsaa joskus ns. juureen. Toki tuon juuretuksen voi jättää pois, jos haluaa tai on hoppu. 

PITSA

vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
lorraus öljyä
5 dl vettä
2 tl suolaa

Laita ensin kulhoon jauhoja semmonen pari kolme desiä ja kuivahiiva. Sekota ja lissää lämmin vesi. Vesi saa olla n. 42*, että kuivahiiva starttaantuu kunnolla. Sitten peitän kulhon esim. tuorekelmulla tai sopivan kokoisella kattilan kannella.  Tämä on minun pitsajuuri. Tämä on vähän niinko semmonen velli / löysähkö puuro. Taikina saa käyä omia olojaan ainaki parisen tuntia. Joskus se on tekkeytyny aamusta iltapäivään ja ihan hyvä siittä on tullu. 


Tässä taikina on muhinu pari kolme tuntia. Hiilet alkaa olla veettynä niin valmistan taikinan loppuun.



 Yleiskone on kyllä huippu tässä vaivaamisessa ja eipä tarvi käsiä sotkea. Lisään suolaa pari teelusikkaa,jauhot ja lorauksen öljyä. Jauhoja lisäilen pikkuhiljaa niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoilta ihan kunnolla. Jaan taikinan suoraan tämän vaiheen jälkeen 6:teen palleron ja pyöräytän ne palloiksi. Nyt saavat vielä kohota pöydällä liinan alla kunnes uunin arina on sopivan lämpöinen paistamista varten.  Näistä ei mittään isoja pitsoja tule, mutta hyvin täyttävät vatsan. 


Läpit tykkää pitsan teosta ja tykkäävä tehä ite oman pitsan. Saa laittaa ittele mieleiset täytteet. Nakkipitsa ja pohjalla ketsuppi on meän läpitten suosikki.



Mitähän pitsaa se tuo Transformer-ukkeli haluaa?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei Kylläpä on vierähtänyt tovi edellisestä. Täytynee alkaa virittelemään tätä blogia uudelleen henkiin uusilla aatteilla ja tuulilla. Ki...